METSTA » Ajankohtaista » Juhlittavana 70 vuotta metalliteollisuuden standardisointia

Juhlittavana 70 vuotta metalliteollisuuden standardisointia

19.12.2017

Metalliteollisuuden standardisointi vietti 70-vuotisjuhliaan uudistuneissa, mutta perinteikkäissä Palacen tiloissa 29.11.2017. Paikalla oli runsaat 80 juhlistajaa, joilla kaikilla oli vahva yhteys standardisointiin aina 60-luvulta lähtien. Puheensorinaa riitti ja monia iloisia jälleennäkemisiä koettiin vanhojen tuttujen kesken. Tilaisuuden juhlapuhujiksi olivat lupautuneet vuorineuvos Martin Saarikangas sekä Kone Oyj:n hallituksen puheenjohtaja Antti Herlin.

Juhlapuheessaan vuorineuvos Martin Saarikangas toi hienosti esille oman työhistoriansa kautta standardien merkityksen toiminnan tehokkuuden, lopputuloksen laadun ja kilpailukyvyn varmistajana. Saarikangas kertoi elävästi konkreettisia laivateollisuudessa kehitettyjä ja standardisoituja ratkaisuja, joita edelleen sovelletaan laivoissa, kuten kylpyhuone-elementit ja niiden varustus. Saarikankaan puhe alleviivasi aktiivista otetta laadun tuottamisessa merkittävänä osana asiakastyytyväisyyttä ja asiakassuhteen pysyvyyttä.

Kone Oyj:n hallituksen puheenjohtaja Antti Herlin valaisi standardien merkitystä vientiyritykselle ja kuinka tärkeää Kone Oyj:lle on vaikuttaa tuleviin, niin eurooppalaisiin kuin kansainvälisiin standardeihin. Standardeihin vaikuttaminen on pitkäjänteistä työtä. Antti Herlinin isoisä, Heikki Herlin, osallistui jo vuonna 1963 ISOn nosturikomitean kokoukseen. Tänä päivänä Kone Oyj on mukana standardisoinnissa yli 60 maassa. Erityisenä ylpeyden aiheena Euroopalle Herlin toi esille uudistettavat hissistandardit, jotka tulevat olemaan koko maailman kattavia ja ne perustuvat pitkälti eurooppalaisiin standardeihin ja niissä esitettyihin hissien turvallisuus-, esteettömyys- ja palonkestävyysnäkökohtiin. Antti Herlin kiitti METSTAa ja SFSää hyvästä yhteistyöstä erityisesti standardisointisihteeristöjen hoidossa. 

Juhlapuheiden jälkeen oli vuorossa historiikin esittely, jonka piti historiikin kirjoittaja, pitkäaikainen standardisoimispäällikkö, DI Toivo Haatio.

Vasemmalta: vuorineuvos Martin Saarikangas, Kone Oyj:n hallituksen puheenjohtaja Antti Herlin, METSTAn hallituksen puheenjohtaja Esko Keskinen, historiikin kirjoittaja DI Toivo Haatio ja METSTAn toimitusjohtaja Hanna Järvenpää

Historiikin ”70 vuotta metalliteollisuuden standardisointia” julkistamistilaisuudessa oli läsnä yli 80 juhlistajaa