METSTA » Ajankohtaista » Esite terässtandardeista

Esite terässtandardeista

27.03.2017
Teräs on kiehtova materiaali, jonka tärkeimpiä ominaisuuksia ovat lujuus ja sitkeys. Ominaisuuksia voitaisiin luetella kymmeniä ja niitä myös sovelletaan käyttötarpeen mukaan. Niihin voidaan vaikuttaa mm. seostuksella, kuuma- ja kylmämuokkauksella, lämpö- ja pintakäsittelyillä. Kaupallisia teräslajeja on noin 70 000. Runsauden keskellä syntyy ymmärrettävästi ongelmatilanteita. Teräksiin liittyvät standardit on tarkoitettu avuksi teräksen käyttäjille suunnittelussa, hankinnassa, valmistuksessa sekä laadun suunnittelussa, varmistuksessa ja tarkastuksessa. Terässtandardit ovat yhteinen kieli valmistajien, käyttäjien ja valvovien viranomaisten välillä.

METSTA ja SFS ovat yhdessä julkaisseet päivitetyn esitteen terässtandardeihin liittyen. Esitteen myötä tutuksi tulevat mm. terästuotteen tilauksen yhteydessä tarvittavat tiedot, miten teräslajien nimikkeet muodostetaan ja mitä ovat ainestodistukset.

Teräksiin ja metallien aineenkoetukseen liittyvät standardit muodostavat laajan, useamman sadan standardin kokonaisuuden, jonka hahmottaminen voi olla aiheeseen perehtymättömälle vaikeaa. Esitteessä käydään läpi hyötyjä, joita eri osapuolet saavat käyttäessään standardeja, minkä tyyppisiä standardeja teräksiin ja metallien aineenkoetukseen liittyen on laadittu ja minkälaisia asioita niissä käsitellään. Myös alan standardisoinnin rakenteet sekä osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuudet käydään läpi.

Löydätte uuden Terässtandardit-esitteen METSTAn Esitteet-sivulta. Jos haluatte organisaationne käyttöön painettuja esitteitä, voimme lähettää niitä postitse veloituksetta.

Lisätietoja: Mika Vartiainen