METSTA » Ajankohtaista » EPBD - Rakennusten energiatehokkuusstandardit

EPBD - Rakennusten energiatehokkuusstandardit

20.12.2017

Energiatehokkuusstandardit eli EPBD-standardit (Energy Performance of Buildings Directive) ovat laskentastandardeja energiatehokkuudeltaan parhaiden ja soveltuvimpien rakennus- ja taloteknisten ratkaisujen löytämiseksi. Niitä käyttämällä voidaan saavuttaa rakennuksilta edellytetyt energiatehokkuusvaatimukset. Standardien avulla voidaan esimerkiksi arvioida rakentamismääräysten täyttymistä, vaikuttaa kiinteistökaupan läpinäkyvyyteen energiatodistusten muodossa, seurata ja hallinnoida rakennusten ja taloteknisten järjestelmien energiatehokkuutta sekä arvioida korjaus- ja uudisrakentamisen eri vaihtoehtojen energiatehokkuutta ja käyttökustannuksia.

Laskentastandardeista hyötyvät rakennusteollisuus ja rakennusliikkeet (uudisrakentaminen, luvanvaraiset korjaus- ja muutostyöt, järjestelmä- ja tuotekehitys, valmistus, asennus, valvonta, tarkastukset), lainsäätäjät ja muut viranomaiset, kiinteistövälitys, rakennusten omistajat, suunnittelijat ja muut konsultit, ohjelmistotalot sekä tutkijat. 

EPBD-standardit ovat tärkeitä työkaluja myös rakennusmateriaalien ja asennustarvikkeiden valmistajille ja rakennusten suunnittelusta vastaaville, koska standardeihin viittaamalla voi tuotekuvauksissa kertoa yksiselitteisesti tuotteiden energiankulutuksesta. Lisäksi standardit tarjoavat lähtötietoja teknisten määräysten laatijoille ja perustan laskentaohjelmistojen kehittäjille sekä rakenne-, järjestelmä- ja tuotekehitykseen. Ohjelmistoja taas hyödyntävät suunnittelijat ja energiatodistusten laatijat.

Kalvoaineisto EPBD-standardien esittelystä: EPBD-standardit.pdf

Lisätietoja: Tuire Tommila